همه ساله تمام مردم سراسر جهان، روز ۱۸ فروردین (۷ آوریل) ، روز جهانی بهداشت و سلامتی را جشن میگیرند. به مناسبت روز جهانی بهداشت و سلامتی ، هفتهای را به نام هفته سلامت ، اختصاص دادهاند و این هفته سلامت از ۱۸ فروردین آغاز میشود و تا ۲۴ فروردین ادامه دارد.
شعار روز جهانی بهداشت و سلامتی سال گذشته
شعار روز جهانی بهداشت و سلامتی سال ۱۳۹۴(۲۰۱۵ میلادی) ، ایمنی مواد غذایی بود. ایمنی غذایی یک بار مشترک بین صنعت و جامعه است،به همین دلیل افراد نقش بزرگی در ایمنی مواد غذایی ایفا میکنند. از آنجا که ایمنی مواد غذایی نقش مهمی در سلامت افراد جامعه دارد ، چندین راهکار برای حفظ ایمنی مواد غذایی ارائه شد، که به اختصار عبارتاند از:
1)طبخ مواد غذایی
2)گرایش به گیاهخواری
3)ذخیره مواد غذایی در دمای مناسب
4)شستشوی سبزیجات ،میوه و دستها
5)توجه به تاریخ انقضای مواد غذایی
شعار روز جهانی بهداشت و سلامتی امسال
شعار روز جهانی بهداشت و سلامتی سال ۱۳۹۵(۲۰۱۶ میلادی)، مبارزه با دیابت است. دیابت یک بیماری غیرمسری است که میلیونها نفر از افراد جهان را تحت تأثیر قرار داده است. این بیماری در کشورهای فقیر و کم درامد جهان، توسعه بیشتری یافته است و تعداد بیشتری از مردم جهان را تحت تأثیر قرار داده است.
دیابت یک بیماری متابولیک مزمن است که میزان قند خون را افزایش میدهد و ممکن است در طول زمان منجر به آسیبهای جدی به قلب، عروق خونی، چشمها، کلیهها و اعصاب شود. در چند دهه گذشته شیوع دیابت به طور پیوسته افزایش یافته است و برای معکوس کردن این روند ، باید در این راستا پیشگیری هدفمند و مراقبت مناسبی برنامه ریزی شود.
انواع مختلف دیابت(دیابت نوع ۱ و ۲ ) ،تنها یک مشکل سلامتی نیست؛ دیابت و عوارض آن موجب مشکلات اقتصادی قابل توجهی برای افراد مبتلابه دیابت و خانوادههای آنها میشود و به طور مستقیم به اقتصاد ملی و هزینههای پزشکی نیز ضربه وارد میکند.
در سراسر جهان باید بر روی پیشگیری،تشخیص و درمان دیابت کار شود و به صورت هدفمند برای کاهش نرخ مرگومیر ناشی از دیابت برنامهریزی شود. به این صورت که تا ۱۵ سال آینده(۲۰۳۰ میلادی) در سراسر جهان ، تغییر چشمگیری را در میزان مرگ و میر سریع ناشی از بیماریهای غیرمسری مانند دیابت ، ببینیم.
وظیفه ما در مبارزه با دیابت چیست؟
بیماری دیابت یک موضوع جهانی است و تمام مردم و دولتهای جهان را به چالش کشیده است .مهمترین اقدامی که برای مبارزه با این بیماری باید انجام شود، بالا بردن سطح آگاهی مردم جهان نسبت به این بیماری است، زیرا زمانی که آگاهی و دانش مردم راجع به بیماری بالا باشد و تمام علائم ، عواقب و راههای پیشگیری از بیماری را بدانند،به مرور زمان تعداد افرادی که به دام بیماری میافتند، کاهش مییابد.
به همین منظور سازمان بهداشت و سلامت جهانی ، در سال۱۳۹۵ ، برای ارتقای آگاهی مردم جهان ، برنامههای هدفمندی را برنامهریزی کرده است.
برنامههای هدفمند سازمان بهداشت و سلامت جهانی
-افزایش آگاهی در مورد ظهور دیابت، بار و عواقب سرسامآور آن، بهویژه در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط.
-طراحی مجموعهای از اقدامات خاص، مؤثر و مقرونبهصرفه برای مقابله با دیابت است. این شامل مراحلی برای جلوگیری از دیابت، تشخیص، درمان و مراقبت از افراد مبتلابه دیابت است.
-برگزاری اولین گزارش سازمان بهداشت جهانی راجع به بیماری دیابت. گزارش باید بهصورتی باشد که آگاهی تمامی افراد نسبت به عواقب ناشی از دیابت، راههای پیشگیری، بهبود و مدیریت مؤثرتر بیماری دیابت افزایش یابد.
امیدواریم…
امید داریم که در کشور ما نیز ، تمامی سازمانهای بهداشتی همگام با سازمان بهداشت جهانی پیش بروند و آگاهی مردم کشورمان را نسبت به این بیماری افزایش دهند تا به مرور زمان ، تعداد مبتلایان به این بیماری و تلفات ناشی از این بیماری در کشورمان کاهش یابد.